Ez az első recept itt, ami nem a sajátom, de annyira páratlan finomság, hogy muszáj közkinccsé tennem. Francia tanárnőmtől kaptam az ötletet, mikor tanácstalan voltam, mit készítsek egy nyári családi összejövetelre. Nem csoda, hogy sikere volt: a ropogós tésztakéreg pikáns, kissé fanyar citromkrémet rejt, melyet szó szerint megkoronáz az aranybarnára pirult édes habcsók. Látványra is különleges, ahogyan Sziszó Rajzolat csodás képei ezt mutatják is.
Hozzávalók az alaptésztához
70 g cukor
2 db tojássárgája
125 g vaj
250 g liszt
A citromkrémhez
6 db egész citrom (leve és héja)
6 db egész tojás
250 g porcukor
60 g vaj
A habcsókhoz
6 db tojásfehérje
300 gramm porcukor
Kezdjük a tésztával! A cukrot kikeverjük habosra a tojássárgájával, hozzászitáljuk a lisztet, a vajat apró kockákra vágva beledolgozzuk. Lágy tésztát kapunk, amit folpackba csomagolva kb. 30 percre a hűtőbe vagy fagyasztóba teszünk.
A citromok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk, a 6 db egész tojást hozzákeverjük, és hozzáadjuk a porcukrot. Kézi habverővel folyamatos keverés mellett forráspontig hevítjük, de nem forraljuk. Azért kell valóban folyamatosan keverni, hogy ne csapja ki a hő a tojást, és nehogy rántottát kapjunk. Amikor lehúzzuk a tűzről, apró kockára vágott vajat keverünk bele, amitől szép fényes lesz. Ha a citrom túlságosan savanyú, beállíthatjuk még ilyenkor a krém édességét kicsivel több cukorral, de vigyázzunk, ne édesítsük túl, mert a citromkrémet ellensúlyozza majd a habcsók a torta tetején.
A tészta összeállt, kivesszük a hűtőből, lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy a tortaformában kb. 1-1,5 cm pereme legyen. Gyorsan kell dolgozni a tésztával, mert a vaj visszaolvad a kezünk melegétől. Ne aggódjunk, ha a tészta nem nyújtható tökéletesen, a formában tudjuk egyengetni majd. Amikor a tészta a formában van – amit sem vajazni, sem kibélelni nem kell a tésztában lévő vaj miatt – sütőpapírt terítünk rá, és megszórjuk lencsével, vagy borsóval, tehát vakon sütjük. Figyeljünk a tésztára, mert hirtelen kezd sülni, nem kell még teljesen pirosra, elég, ha csak éppen megsül.
A citromkrémet egyből a megsült tésztába öntjük, egészen a peremig - előtte a papírt és a nehezéket természetesen vegyük ki. Visszatesszük a sütőbe, amíg a krém megdermed, és a tészta szép piros lesz.
Jöhet az édes befejezés: 6 db tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzákeverünk 300g porcukrot, és habzsákkal a torta tetejére kis habcsókokat formálunk. Vagy sütőben szárítjuk rá a tojáshabot, vagy zsebsárkánnyal karamellizáljuk. Ha nem sikerül a hab teljesen keményre, ne csüggedjünk, kenjük a torta tetejére nem túl vastagon, így is gyönyörű lesz.
Rendkívül hálás recept, garantáltan nagy sikert arat. A hozzávalók adagját könnyedén felezhetjük, így kecses kis tortát kapunk, amilyet a képeken is láthattok. Készíthetünk kis ékszerdobozokat is, ha muffin formában sütünk tortácskákat. A citromkrémet más édességekhez is elkészíthetjük, ahogyan én is tettem ezt a blogon megtalálható choquette-hez.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Zselix 2016.04.03. 10:27:50
némethzsófi 2016.04.03. 10:38:24