Rozé kacsamell étcsokoládés áfonyamártással

2016/01/10. - írta: némethzsófi

– igazi kulináris kényeztetés

roze_kacsamell.jpg

Komplex, de semmiképp sem komplikált tányér. Az áfonyamártásba étcsoki olvad, a tökéletes falathoz hozzájárul még a krémes kacsamell és a ropogós burgonyatallér.

Hozzávalók 2 főre

2 db bőrös kacsamell

A burgonyatallérhoz

4 db közepes méretű burgonya

1 db tojás

kb. 15 dkg liszt

Az áfonyamártáshoz

150 gramm áfonya (lehet fagyasztott is)

1 evőkanál cukormentes szilvalekvár

1 dl száraz vörösbor

1 evőkanál vaj

egy csipet só

1 darabka jó minőségű étcsokoládé

A héjában megfőtt és megtisztított krumplit összetörjük, és megvárjuk, míg kihűl. Fontos, hogy ne melegen kezdjünk el vele dolgozni, mert úgy sokkal több lisztet vesz fel, és kemény lesz a tészta. Hozzáadunk 1 tojást, bőségesen sózzuk, és apránként lisztet adagolunk hozzá. Tésztát gyúrunk annyi liszttel, amennyivel nagyjából pogácsa tészta állagot kapunk: nem ragadós, könnyen dolgozhatunk vele. A krumpli fajtája és minősége miatt is nehéz pontosan megadni a liszt mennyiségét, de az állag, az, ami irányadó. Közben egy nagyobb fazékban vizet forralunk. A tésztából 5 cm átmérőjű hengert formázunk, és kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Tallérformára igazítjuk a darabokat. Tulajdonképpen pogácsaszaggatóval is kiszaggathatnánk, de így sokkal kevesebb vesződség. A lobogó vízben kifőzzük a korongokat és pici olivaolajjal átforgatva félre tesszük őket.

 A kacsamellek bőrős felét beirdaljuk, vigyázva, hogy a húsba ne vágjunk bele: először az egyik irányban metsszük be átlósan, kb. fél centiméterenként, majd a másik irányban is, rombusz alakzatot formálva. Így ropogósra tud sülni a bőr, és a zsír is kellemesen kisül belőle. Vastag falú serpenyőt forrósítunk, és bőrrel lefelé elkezdjük magas lángon zsírjára sütni a mellet. Mikor már szép piros, megfordítjuk, hogy kérget süssünk a másik oldalára is. 1,5-2 perc elteltével alacsonyra vesszük a lángot az edény alatt, lefedjük, és lassan sütjük tovább 6-7 percig, a hús vastagságától függően, közben kétszer-háromszor egy kanál segítségével meglocsoljuk a saját zsírjával.

Serpenyőben vajat melegítünk, átforgatjuk vele az áfonyát. Kikeverjük a szilvalekvárt a borral, és az áfonyához adjuk, megsózzuk picit, hogy kiemeljük az ízeket, és összeforraljuk, hogy az alkohol elpárologjon.

A kacsát pihentetjük: vágódeszkára tesszük és letakarjuk, hogy melegen tartsuk. Az edényben, amiben sütöttük megpirítjuk a burgonyatallérokat, szép kérget sütünk rájuk.

A kacsából csinos szeleteket vágunk, a tallérok mellé sorakoztatjuk őket a tányéron. Fontos, hogy a húst csakis ekkor sózzuk, mert ha sütés közben tesszük, úgy a só összeugrasztja a húst.

A szósz igazi megkoronázása a tányérnak: még forrón szórjuk meg csokoládédarabokkal, hogy azok apró ékszerként olvadjanak az áfonyaszemek köré.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://libazsur.blog.hu/api/trackback/id/tr58256602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
http://libazsur.blog.hu/