Chouquettes citromkrémmel

2015/11/15. - írta: némethzsófi

Francia fánk pikáns meglepetéssel a közepén

chouquettes.jpg

Ettől az édességtől pont azt kapjuk, amit egy francia süteménytől várnánk: az ízek harmóniáját kifinomult eleganciával. A szerethetőségét fokozza, hogy csupa egyszerű hozzávalóból jön létre mindez.

Hozzávalók kb. 30 darabhoz

A kis süteményekhez:

250 ml zsíros tej

250 ml víz

80 gramm vaj felkockázva

1 és ¼ teáskanál barnacukor

¾ teáskanál nagy szemű só

250 ml liszt

4 db tojás

porcukor

A citromkrémhez

2 db egész citrom (leve és héja)

2 db egész tojás

85 g porcukor

20 g vaj

Az égetett tészta elsőre rém bonyolultnak tűnik, azonban megéri kockáztatni, és próbára tenni képességeinket. A feladat annyi csupán, hogy pontosan betartsuk a hozzávalók mennyiségét, hogy a tészta megfelelően összeálljon, kívül ropogósra süljön, belül pedig zseb alakuljon ki.

Amíg a sütő 220 fokra felmelegszik, össze is tudjuk állítani a tésztát. vastag falú lábasban alacsony hőfokon kezdjük melegíteni a tejet a vízzel, a vajjal, a cukorral és a sóval. Amikor forrni kezd, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a lisztet. Mikor keverni kezdjük, elsőre sűrűnek tűnik, de hamar összeáll, leválik az edény faláról, és sűrű, krumplipürére emlékeztető állaga lesz. Ekkor hozzáadunk 2 db tojást, és tovább keverjük. A tészta ekkor szinte nyálkás lesz, az állaga kicsit sem homogén. Kis keverés után a maradék két tojást is hozzákeverjük. Edzettségi fogtól függően, váltott karral addig keverjük az elegyet, míg újra össze nem áll. Sűrű, ragacsos, de egynemű tésztát kell kapnunk.

Sütőpapírt terítünk egy tepsire, és két teáskanál segítségével szép halmokat formázunk a tésztából. Hagyjunk 2-3 cm távolságot közöttük, mert sütés közben szépen megemelkednek majd. Mielőtt a sütőbe tennénk a sütiket, szép porcukor borítást kapnak, mely szépen karamellizálódik majd a tetjén. Kb. 12 percig sütjük 220 fokon, majd 10-12 percig 200 fokon. Érdemes a sütőt szemmel tartanunk, mert hamar sülnek.

Közben istenien finom, kissé fanyar citromkrémet készítünk: a citromok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk, a 2 db egész tojást hozzákeverjük, és hozzáadjuk a porcukrot. Kézi habverővel folyamatos keverés mellett forráspontig hevítjük, de nem forraljuk. Azért kell folyamatosan keverni, hogy ne csapja ki a hő a tojást. Amikor lehúzzuk a tűzről, apró kockára vágott vajat keverünk bele, amitől szép fényes lesz.

Ezt a pikáns, különleges krémet a fánkocskák mellé is tálalhatjuk, de érdemes megtölteni őket vele, hogy kellemes meglepetésként érje azt, aki a szolid, elegáns külsejű süteménybe harap.

Az elkészítés nagyjából egy órát vesz igénybe, így a korán kelők reggelire is elkészíthetik, ahogyan azt a francia pékek is teszik.

Címkék: francia édesség
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://libazsur.blog.hu/api/trackback/id/tr948079992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
http://libazsur.blog.hu/