Tojáslepény

2015/11/01. - írta: némethzsófi

- gyors reggeli az éjszakából hazaérőnek, vagy sokáig lustálkodóknak maradék hozzávalókból

tojaslepeny.jpg

Kedvenc étkezésem a reggeli. Hétköznapokon - ahogy a legtöbben - én is az irodában eszem munka közben. Viszont hétvégén szeretem a felhajtást. Na, nem az egy órán át tartó mosogatással végződő felhajtást, hanem inkább a nyugisan, jól bekajálós-félét. Szeretem összeszedni gyorsan, mi lapul a hűtő és a kamra polcain, és összerögtönözni valami jó kis brunch-ot. Ilyen megoldás a tojáslepény, mert sokféleképpen variálható és 20 perc alatt kész. Mosogatni meg ráérek délután is.

Hozzávalók személyenként

3-4 db tojás

2 db kisebb héjában főtt krumpli

1 db kisebb alma

1 szál újhagyma

egy kis darabka sajt 

libazsír

fűszerek (só, bors, chili)

Olyan edényben kezdjünk el dolgozni amit később a sütőbe is betehetjük. Lehet ez egy serpenyő is, viszont ha nem fém a nyele, a főzés elején bugyoláljuk be azt jó alaposan alufóliával. Szeretem úgy kezdeni az efféle hajnali főzést - hétvégén a reggeli 9 annak számít - hogy az elején elvégzem a piszkos munkát: kockára vágom a krumplit, az almát, felkarikázom a hagymát, kisebb darabokra aprítom a sajtot, a chilit. Ezek után már tényleg csak annyi a dolgom, hogy összedobjam a hozzávalókat, és már ehetünk is.

Bekapcsolom a sütőt, hogy jó forró legyen. Közben az említett edényben - én egy kis füles lábast használok - felolvasztok egy kis libazsírt, amin szép pirosra pirulnak a krumpli kockák. Amikor ez megvan, a tűzhelyre már nincs is szükség, csak arra, hogy a többi finomságot csinosan elrendezzem az edényben. Jöhet az alma, a hagyma és gyakorlatilag, ízlés szerint bármi. Nem érdemes azonban teledobálni az edényt, mert a könnyű tojáslepény helyett nehéz rántottát kapunk, és egyik hozzávaló íze sem fog kiérződni. 

A tojást egy kis tejjel a folyamatnak csak ezen a pontján verjük fel, hogy könnyű és habos legyen, és hogy a fűszerek se üljenek le a keverék aljára. Amikor a szép, sűrű, sárga folyadékkal megöntöztük a lábasban lévő finomságokat, jöhet a sajt. Ha a lábas szélére nem került a zsírból, most pótolhatjuk még - csak vigyázva, mert az edény még forró - hiszen a cél az, hogy a sütés után a lepény szépen kicsusszanjon a tányérra, vagy amiről éppen befaljuk majd.

Nem érdemes sokáig sütni, kb. 10 perc alatt elkészül, ha tovább hagynánk a sütőben, csak kiszáradna. Így a roppanós krumpli mellett puhára párolódik az alma, reccsen majd a hagyma, és nyúlik a sajt. A chili elhagyható, de egy kis csípősség felébreszt vasárnap hajnalban - és finom.

Mikor a tojás már nem folyik, és szépen feljön, kivesszük a sütőből, még melegen körbevágjuk, és óvatosan kicsusszantjuk a lepényt az edényből. Én legjobban egy nagy fa vágódeszkán szeretem tálalni, mert akkor így mehet mellé paradicsom, és esetleg egy kis adag friss koriander a tetejére.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://libazsur.blog.hu/api/trackback/id/tr868041544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
http://libazsur.blog.hu/