A burger korát éljük, nem vitás. Híve vagyok én is a minőségi, mediumra sült húspogácsának, amit bátor és különleges ízvilágú kiegészítők udvarolnak körbe. A kedvenc verziómat osztom meg most veletek, melyről Sziszó Rajzolat készített csodás képeket.
Hozzávalók három főre
fejenként 1/2 rusztikus bagett
500 gramm jó minőségű darált marhahús (kb. 20%-os zsírtartalommal)
3 szelet bacon
2 db nagyobb vöröshagyma
3 szelet füstölt mozzarella sajt
3 evőkanál Tesco finest chili lekvár
3 marék rukkola saláta
3 evőkanál barnacukor
só, bors
vaj, olaj
A hasselback burgonyához
fejenként 1 db nagyobb méretű burgonya
nagy szemű só, frissen őrölt bors
olívaolaj
vaj
friss rozmaring szálak
Kezdjük a krumplival, mert annak legalább egy óra a készülési ideje! Alaposan mossuk meg a burgonyákat, majd kb. 3-4 milliméterenként vagdossuk be őket úgy, hogy legyező formát kapjunk. Locsoljuk meg őket olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, jöhetnek a rozmaring szálak is, és mehet is az egész a forró sütőbe kb. 40 percre. Mikor már majdnem kész, vajdarabokkal szórjuk meg, hogy kívül ropogóssá váljon, belül pedig krémesen puhává. Süssük még 15-20 percig.
A hagymát karamellizáljuk: a megtisztított fejeket félbe, majd karikára vágjuk, vajat hevítünk serpenyőben, hozzáadjuk a hagymát, és megszórjuk a barna cukorral. Néha megrázogatjuk, hogy ne égjen le, és alacsony-közepes lánggal érjük el, hogy a hagyma összeessen és finom, édesre puhuljon.
A húst vegyük ki előre a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Ha hidegen kezdenénk el sütni, a belsejébe alig jutna a hőből, míg a külseje sokkot kapna a pár perces sütés alatt. Mivel nem fasírtot készítünk, így a fűszereken kívül tényleg nem kerül más a húshoz. Formázzunk csinos pogácsákat, lehetőleg a bagett formájához illőt. Serpenyőt hevítünk, melybe kevés olajat és vajat teszünk. Mikor a zsiradék már forró, belehelyezzük a húst, sózzuk, borsozzuk, és addig sütjük ezt az oldalát, míg a pogácsa 1/3 részben átsül. Ekkor megfordítjuk, újra fűszerezzük, és ráhelyezünk egy szelet sajtot. Mikor megsült a hús, és ráolvadt a sajt, pihenni hagyjuk egy tányéron, hadd szívja magába vissza a kicsorgó szaftot.
Kontakt grillen, vagy serpenyőben megsütjük a szalonnaszeleteket, a félbe vágott bagetteket pedig megpirítjuk. Még melegen megkenjük az alsót a chili lekvárral, jöhet a bacon, a karamellizált hagyma, ráültetjük a húspogácsát, és halmozunk rá a rukkolából. A bagett tetejével pedig bekeretezzük a szendvicset.
Szerintem ez a tökéletes burger, az élményt fokozza a mellé tálalt hasselback potatoe. Lepjük meg ezzel a szuper streetfoddal magunkat, vagy bárkit, akit kényeztetni szeretnénk, például (fotós)barátainkat! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
2016.03.15. 12:02:08