Libazsúr burger

2016/03/12. - írta: némethzsófi

– a tökéletes szendvics karamellizált hagymával, füstölt sajttal és chililekvárral

libazsur_burger_vizjel.jpg

A burger korát éljük, nem vitás. Híve vagyok én is a minőségi, mediumra sült húspogácsának, amit bátor és különleges ízvilágú kiegészítők udvarolnak körbe. A kedvenc verziómat osztom meg most veletek, melyről Sziszó Rajzolat készített csodás képeket.

Hozzávalók három főre

fejenként 1/2 rusztikus bagett

500 gramm jó minőségű darált marhahús (kb. 20%-os zsírtartalommal)

3 szelet bacon

2 db nagyobb vöröshagyma

3 szelet füstölt mozzarella sajt

3 evőkanál Tesco finest chili lekvár

3 marék rukkola saláta

3 evőkanál barnacukor

só, bors

vaj, olaj

A hasselback burgonyához

fejenként 1 db nagyobb méretű burgonya

nagy szemű só, frissen őrölt bors

olívaolaj

vaj

friss rozmaring szálak

Kezdjük a krumplival, mert annak legalább egy óra a készülési ideje! Alaposan mossuk meg a burgonyákat, majd kb. 3-4 milliméterenként vagdossuk be őket úgy, hogy legyező formát kapjunk. Locsoljuk meg őket olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, jöhetnek a rozmaring szálak is, és mehet is az egész a forró sütőbe kb. 40 percre. Mikor már majdnem kész, vajdarabokkal szórjuk meg, hogy kívül ropogóssá váljon, belül pedig krémesen puhává. Süssük még 15-20 percig.

A hagymát karamellizáljuk: a megtisztított fejeket félbe, majd karikára vágjuk, vajat hevítünk serpenyőben, hozzáadjuk a hagymát, és megszórjuk a barna cukorral. Néha megrázogatjuk, hogy ne égjen le, és alacsony-közepes lánggal érjük el, hogy a hagyma összeessen és finom, édesre puhuljon.

A húst vegyük ki előre a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen. Ha hidegen kezdenénk el sütni, a belsejébe alig jutna a hőből, míg a külseje sokkot kapna a pár perces sütés alatt. Mivel nem fasírtot készítünk, így a fűszereken kívül tényleg nem kerül más a húshoz. Formázzunk csinos pogácsákat, lehetőleg a bagett formájához illőt. Serpenyőt hevítünk, melybe kevés olajat és vajat teszünk. Mikor a zsiradék már forró, belehelyezzük a húst, sózzuk, borsozzuk, és addig sütjük ezt az oldalát, míg a pogácsa 1/3 részben átsül. Ekkor megfordítjuk, újra fűszerezzük, és ráhelyezünk egy szelet sajtot. Mikor megsült a hús, és ráolvadt a sajt, pihenni hagyjuk egy tányéron, hadd szívja magába vissza a kicsorgó szaftot.

Kontakt grillen, vagy serpenyőben megsütjük a szalonnaszeleteket, a félbe vágott bagetteket pedig megpirítjuk. Még melegen megkenjük az alsót a chili lekvárral, jöhet a bacon, a karamellizált hagyma, ráültetjük a húspogácsát, és halmozunk rá a rukkolából. A bagett tetejével pedig bekeretezzük a szendvicset.

Szerintem ez a tökéletes burger, az élményt fokozza a mellé tálalt hasselback potatoe. Lepjük meg ezzel a szuper streetfoddal magunkat, vagy bárkit, akit kényeztetni szeretnénk, például (fotós)barátainkat! :)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://libazsur.blog.hu/api/trackback/id/tr378469518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.03.15. 12:02:08

Jók a burgerek :) De ez a "Sziszó Rajzolat" link az igazi, a modoros blog elbújhat mellette, igazi élmény és szórakozás volt így reggeli mellé! :D
süti beállítások módosítása
http://libazsur.blog.hu/