A franciák a bundás kenyeret pain perdu, azaz elveszett kenyér néven szólítják. Ebben a receptben a kenyér korántsem elveszett, csak felöltöztetjük a karácsony ízeibe.
Hozzávalók
fejenként 1 db zsemle három szeletre vágva, vagy 2 vastagabb szelet kenyér
2-3 db tojás
1.5 - 2 dl tej
őrölt fahéj
frissen reszelt gyömbér
barnacukor
1 db alma
1 db körte
10-15 dkg fehér cukor
esetlegesen 0.5 cl gyümölcspálinka
vaj
Az almát és a körtét karamellizálni fogjuk, egyfajta gyümölcsragut készítünk belőlük. Ehhez 10-15 percig folyamatos hőnek fogjuk kitenni őket, és hogy ne essenek szét, nem hámozzuk meg őket. Ez jó hír: kevesebb a munka, így elegendő csak a magházuk körül levágni a gyümölcsök húsát, és egyforma kockára vágni őket. Forró serpenyőben cukrot hevítünk. Fontos, hogy fehér cukrot használjunk, mert az hamarabb olvad, a barna cukorból készített karamell kesernyésebb lehet. A jó karamell titka, hogy nem mozgatjuk a serpenyőt, csak hagyjuk, hogy a szilárd halmazállapotra törekvő cukor ellenálljon, és beadja a derekát: selymes, barna karamellé váljon. Mikor ez megtörténik, pici darabokra vágott vajat adunk hozzá, és az edényt körkörösen mozgatva segítünk a vajnak, hogy beleolvadjon a cukorlávába. Nem szabad kevergetnünk, mert szétesik a homogén, bugyborékoló folyadék. Ekkor beledobáljuk a gyümölcsöket, vagy inkább óvatosan beleengedjük őket a forró cukorfürdőbe. Számomra a karamellkészítés mindig lenyűgöző: elég egy kis hő, hogy valami egészen mássá alakuljanak az édes kristályszemek. A serpenyőbe engedjünk egy kis vizet, hogy folyékonyabb szószt kapjunk. Igazán karácsonyivá tehetjük még a reggelinket, ha a gyümölcsraguhoz a vízen kívül egy kis pálinkát is adunk.
Amíg a gyümölcsök megpuhulnak, elkészítjük a bundáskenyeret. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejet és a fűszereket. A karácsonyi íz fokozására törekvők, összetörhetnek mozsárban szegfűszeget, csillagánizst is, vagy keverhetnek a tojáshoz mézeskalács fűszerkeveréket. Cukrot azért teszünk folyadékhoz, hogy a kenyér bundája szép ropogósra süljön.
Egy serpenyőbe pici olajat teszünk, tényleg csak pár cseppet, hogy a vaj egyenletesebben barnuljon. Amikor a zsiradék szép habos, a kissé szikkadt kenyeret a tojásos keverékbe mártjuk, nem hosszan, hogy ne szívja nagyon meg magát, de azért szép köntöst kapjon, és a serpenyőben mindkét oldalát másfél-másfél percig sütjük.
Mikor az összes szelet kisült, ráhalmozzuk a gyümölcsragut, és bőven megöntözzük a sziruppal is. Aki igazán cukorkómába kíván esni, havazást idéző porcukorral is megszórhatja.
Ugyanennek az ételnek a nyári verziója kalácsból készül, karamellizált eperrel és egy gombóc vaníliafagyival.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.