Téli ragu

2016/01/12. - írta: némethzsófi

– családi recept a hideg napokra

12511846_10208595690351112_355803830_n.jpg

Képzeljünk el egy tálat tele ízzel, finom aromákkal, omlósan puha hússal, zöldségekkel és istenien sűrű szafttal. Igen, ez a ragu. Nem készül gyorsan, viszont csak az előkészületekkel lesz dolgunk, utána szépen magától áll össze ez az egyszerű, de mégis szívet-lelket melengető fogás.

Hozzávalók kb. 6 adaghoz

1 kg disznó lapocka (soványabb húsból, combból is készíthetjük)

2 fej közepes méretű vöröshagyma

1 db piros kaliforniai paprika

2 db közepes méretű paradicsom

4 db közepes burgonya

15 dkg kockára vágott sárgarépa

15 dkg fagyasztott borsó

3-4 teáskanál garam masala fűszerkeverék

3 evőkanál libazsír

Az energiánkat kizárólag az előkészületbe kell fektetnünk: 1x1 cm nagyságúra kockázzuk a húst. Figyeljünk rá, hogy minél simább felületű darabokat vágjunk, így annál kevesebb aroma tud kiszökni a falatokból. A ragu neve egyébként is francia eredetű, és a hús darabolására utal (ragoût). Hasonlóan járunk el a zöldségekkel is: a hagymát félbe, majd négybe, a paprikát, paradicsomot és a krumplit – hámozás után – kockákra aprítjuk. Nagyobbakra, mint a húst, hogy nehogy túlzottan szétfőjenek. A feladatuk az lesz, hogy krémessé puhuljanak, megágyazva ezzel a kívül pirult, belül omlós húskockáknak.

A trükk: 2 kanál libazsíron, nagy lángon megpirítjuk a húst, mielőtt levet eresztene, tehát párolódna, kivesszük, és félre tesszük. Ugyanebben a lábasban 1 kanál libazsíron megpirítjuk a zöldségeket. A hagymacikkekkel kezdünk, amit a paprika, és krumpli követ. A paradicsom után a húst visszatesszük a zöldségek mellé. Ekkor alacsonyra vesszük a lángot, és megsózzuk a keveréket. Most következik az étel lelke: a garam masala. Ez egy indiai fűszerkeverék, mely fahéjból, babérlevélből, római köményből, korianderből, kardamomból, egész feketeborsból, szegfűszegből, őrölt szerecsendió-virágból, esetleg chiliből áll. Az indiai családoknak saját receptúrájuk van, és maguk állítják össze a keveréket. Én megelégszem – egyelőre – a bolti változattal. Amint az ételhez adjuk a fűszerkeveréket, máris érezzük, miért ez az étel lelke.

Annyi vizet engedjünk a lábasba, hogy éppen ellepje a finomságokat. Lefedve, alacsony lángon egy – másfél órán át főzzük. Ha a hús már puha, jöhet hozzá a répa és a zöldborsó; ezekkel már fedő nélkül főzzük, hogy sűrűsödjön a lé.

Készíthetünk mellé bulgurt, amit kétszeres mennyiségű vízben főzünk, sózunk, és petrezselyemmel gazdagítunk.

Mikor kint esik a hó, és jól átmelegednénk, azt gondolom, ennél jobb megoldást aligha találunk. Ha saját készítésű fűszerkeverékkel nem is, de tetszőleges zöldségekkel családi receptúrát varázsolhatunk a fentiekből.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://libazsur.blog.hu/api/trackback/id/tr348266586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
http://libazsur.blog.hu/