Karácsonyi keksz zöldteával

2015/12/22. - írta: némethzsófi

702845_10208439875935849_366832962_n.jpg

Se méz, se szegfűszeg, se fahéj nem kerül bele. Akkor mégis mitől lesz karácsonyi? Főleg a színétől, amit a zöldteától kap, és a selymes, barátságos ízétől, amit pedig a puha vajtól. Attól is lehet karácsonyi, hogy csinos üvegekbe, vagy dobozokba rendezzük, és ajándékként lepjük meg vele azt, aki szívünknek kedves. Akkor lássuk hát, hogyan is készül.

Hozzávalók

1 db tojás

1 csomag vaníliás cukor

90 gramm porcukor

3 teáskanál matcha zöldtea őrlemény

200 gramm liszt

80 gramm vaj

 

Kétféle tésztát készítünk: egy zöldet és egy natúrt. Így a hozzávalókat vagy felezzük, vagy kétszerezzük meg. Amelyikbe a zöldtea por kerül, abba a keverékbe 3 kanállal kevesebb liszt kerüljön az összetevők mennyiségének egyensúlya miatt.  A lisztet tehát elkeverjük a zöldteával, és belemorzsoljuk a kockára vágott puha vajat. A tojást, a cukrot, és a vaníliás cukrot habosra keverjük, és a liszthez adjuk. A keverőgép tartozékát dagasztókarra cseréljük, és szépen összevegyítjük a tésztát. Fontos, hogy ne dolgozzuk túl, mert az nem tesz jót a vajas tésztának, illetve a kezünk melegétől, csak kezelhetetlenebbé válik. Ugyanezekkel a lépésekkel összeállítjuk a natúr tésztát is. Mindkét adagot külön folpackba tesszük, és a hűtőben pihentetjük, hogy a vaj megszilárduljon.

Annyi idő elég neki, míg előkészítjük a lisztezett gyúrólapot, előkotorjuk a fiók mélyéről karácsonyi szaggatóformákat, és inspirációnak elindítunk egy karácsonyi klasszikusokból álló válogatást, valamint  a sütőt előmelegítjük.

A tésztagombócokat a hűtőből kivéve kisebb részekre osztjuk, amivel nem dolgozunk, a hűtőben várakoztatjuk, míg sorra kerül. Azért van szükség kisebb adagokra, hogy variálni tudjuk a dizájnt. Először egy zöld réteget nyújtunk kb. fél centi vastagra, majd egy natúr réteget is, és a kettőt egymásra helyezzük. Így alul zöld, felül pedig sárga kekszet kapunk majd. A szaggatásból kimaradt tésztákat összegyúrjuk – most sem sokáig gyömöszöljük – így márványos mintázatú kekszeket kapunk majd. Fontos, hogy a felemás kekszeket zöld réteggel felfelé süssük, hogy ne barnuljanak túl, így látszódjon a szép színük.

Sütőpapírral bélelt tepsiben gyorsan sülnek, célunk, hogy 10 perc alatt szép színük legyen, és a vaj se olvadjon ki a kekszekből. Fenséges illattal töltik meg a lakást, és íze akár az illata. No, ettől is olyan karácsonyi ez a keksz!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://libazsur.blog.hu/api/trackback/id/tr858192510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
http://libazsur.blog.hu/