Karácsonyi bundás kenyér

2015/12/06. - írta: némethzsófi

– az örök klasszikus reggeli újragondolása

fahejas_bundaskenyer.jpg

 

A franciák a bundás kenyeret pain perdu, azaz elveszett kenyér néven szólítják. Ebben a receptben a kenyér korántsem elveszett, csak felöltöztetjük a karácsony ízeibe.

Hozzávalók

fejenként 1 db zsemle három szeletre vágva, vagy 2 vastagabb szelet kenyér

2-3 db tojás

1.5 - 2 dl tej

őrölt fahéj

frissen reszelt gyömbér

barnacukor

1 db alma

1 db körte

10-15 dkg fehér cukor

esetlegesen 0.5 cl gyümölcspálinka

vaj

Az almát és a körtét karamellizálni fogjuk, egyfajta gyümölcsragut készítünk belőlük. Ehhez 10-15 percig folyamatos hőnek fogjuk kitenni őket, és hogy ne essenek szét, nem hámozzuk meg őket. Ez jó hír: kevesebb a munka, így elegendő csak a magházuk körül levágni a gyümölcsök húsát, és egyforma kockára vágni őket. Forró serpenyőben cukrot hevítünk. Fontos, hogy fehér cukrot használjunk, mert az hamarabb olvad, a barna cukorból készített karamell kesernyésebb lehet. A jó karamell titka, hogy nem mozgatjuk a serpenyőt, csak hagyjuk, hogy a szilárd halmazállapotra törekvő cukor ellenálljon, és beadja a derekát: selymes, barna karamellé váljon. Mikor ez megtörténik, pici darabokra vágott vajat adunk hozzá, és az edényt körkörösen mozgatva segítünk a vajnak, hogy beleolvadjon a cukorlávába. Nem szabad kevergetnünk, mert szétesik a homogén, bugyborékoló folyadék. Ekkor beledobáljuk a gyümölcsöket, vagy inkább óvatosan beleengedjük őket a forró cukorfürdőbe. Számomra a karamellkészítés mindig lenyűgöző: elég egy kis hő, hogy valami egészen mássá alakuljanak az édes kristályszemek. A serpenyőbe engedjünk egy kis vizet, hogy folyékonyabb szószt kapjunk. Igazán karácsonyivá tehetjük még a reggelinket, ha a gyümölcsraguhoz a vízen kívül egy kis pálinkát is adunk.

Amíg a gyümölcsök megpuhulnak, elkészítjük a bundáskenyeret. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejet és a fűszereket. A karácsonyi íz fokozására törekvők, összetörhetnek mozsárban szegfűszeget, csillagánizst is, vagy keverhetnek a tojáshoz mézeskalács fűszerkeveréket. Cukrot azért teszünk folyadékhoz, hogy a kenyér bundája szép ropogósra süljön.

Egy serpenyőbe pici olajat teszünk, tényleg csak pár cseppet, hogy a vaj egyenletesebben barnuljon. Amikor a zsiradék szép habos, a kissé szikkadt kenyeret a tojásos keverékbe mártjuk, nem hosszan, hogy ne szívja nagyon meg magát, de azért szép köntöst kapjon, és a serpenyőben mindkét oldalát másfél-másfél percig sütjük.

Mikor az összes szelet kisült, ráhalmozzuk a gyümölcsragut, és bőven megöntözzük a sziruppal is. Aki igazán cukorkómába kíván esni, havazást idéző porcukorral is megszórhatja.

 Ugyanennek az ételnek a nyári verziója kalácsból készül, karamellizált eperrel és egy gombóc vaníliafagyival.

 

pain_perdu.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://libazsur.blog.hu/api/trackback/id/tr998142860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
http://libazsur.blog.hu/