Átmeneti kabátos krumpli

2015/11/08. - írta: némethzsófi

Ősz és nyár találkozása egy egyszerű, de annál finomabb fogásban

jacket_potato_lecsoval.jpg

Ősszel bizonyára azért népszerű étel a jacket potato, mert ilyenkorra már mi magunk is elővesszük a kabátot. Szerintem viszont, a hideg idő ellenére – vagy éppen azért – mindannyian hordozunk egy kis nyarat még a szívünkben a kabát alatt. Ebből a megfontolásból én lecsóval szeretem. Az egyik nyomós érv hogy elkészítsük, amellett, hogy isteni kaja: a konyhából áradó meleg a forró sütő miatt, szívmelengető érzés egy novemberi estén.

Hozzávalók

fejenként egy nagy, vagy két-három kisebb krumpli

jó minőségű, durva tengeri só

olaj

A lecsóhoz:

1 fej vöröshagyma

lecsópaprika

koktélparadicsom

só, bors

bacon 

Ahogy már említettem, forró sütőre lesz szükségünk, ahol a krumplik eltölthetnek egy kellemes órát, és a bacon is megpirulhat majd. Mielőtt azonban bekerülnének a zöldségek, alaposan megmossuk őket – hiszen a héjukat is megesszük majd – tepsibe tesszük őket, ahol fényes olajréteget kapnak, és alaposan sóba burkolóznak. Így a héjuk jó ropogós lesz, és mivel egyben sütjük a krumplit, a közepére nem jut só, így mikor esszük, nem lesz sótlan érzésünk. A sótlan krumpli nem is krumpli.

Amíg a krumplik puhulnak, bőven van ideje elkészülni a lecsónak. A hagyma felaprításával kezdjük. Ha gyakorlottabb szakácsok vagyunk, ez nem fog ki a könnycsatornáinkon, de íme egy remek megoldás, ha biztosan el szeretnénk kerülni a smink elkenődését: a lényeg, hogy a hagyma  gyökerét ne vágjuk le, hanem használjuk biztos támpontként.

https://www.youtube.com/watch?v=dCGS067s0zo

A paprika felkockázása következik. Most kisebb darabokra vágjuk, mint egy hagyományos lecsó esetében, hiszen feltétnek fogjuk alkalmazni a krumplin, így szépen kell mutatnia. A koktélparadicsomokat is épp ezért negyedbe vágjuk. Ha nyáron készítjük ezt az ételt, használhatunk fürtös paradicsomot, esetleg ökörszívet is, de ilyenkor télen már nem nagyon találni igazán fonom, meleg, napfényízű paradicsomot. Szerintem egy jó lecsóhoz egyébként sem kell sok, csak épp a savassága miatt, az arányok a paprika javára minimum 3:1.

A hagymát olajon, vagy zsíron üvegesre pároljuk. Ez fontos lépés minden ilyen ételnél, hiszen ezzel biztosíthatjuk a szaftosságot. Jöhet bele a fűszerek. A sóval vigyázzunk, mert a krumplink kívülről már elég sós. Lefedjük, és 10-15 percig pároljuk. Ha jól dolgozunk, szaftos, puha paprikakockákat találunk a fedő alatt, mikor hozzáadjuk a paradicsomot. Így már csak kb. 5-7 percre van szüksége, hogy elkészüljön.

Hogy roppanósság is kerüljön a tányérunkra, van még időnk bacon csipszet készíteni, amíg a krumpli elkészül. Egy tepsi hátuljára félbehajtott sütőpapírt teszünk. A két réteg közé nagyon vékonyan olajat kenünk, ráfektetjük a szalonna szeleteket, felülről is megkenjük olajjal, és betakarjuk a sütőpapírral. Hogy szép egyenes sültszalonnát kapjunk, ki kell lapítnunk. Erre legegyszerűbb módszer egy másik tepsi, amit mindenképp az aljával teszünk a szalonna tetejére. Ha ráborítanánk, csak főznénk a szalonnát, mert gőz képződne a két edény között. Mehet be a sütőbe kb. 20-25 percre. A sütési idő függ a bacon vastanságától, időnként azért nézzünk rá. Mikor elkészült, még melegen feldaraboljuk, akár kis négyzetekre, vagy háromszögekre. Ha kihűl a szalonna, már csak törni tudjuk, biztosan nem formára, ezért kell még melegében felvagdosnunk. Ha ezt a hercehurcát meg akarjuk úszni, serpenyőben is piríthatunk felkockázott szalonnát. Nem csorbítja majd az élményt, mikor eszünk.

Nincs más hátra, mint összeállítani az elemeket: a krumplikat, bár nagyon forró, felül keresztben bemetsszük, és a négy sarkánál megnyomva kissé kifordítjuk. Dobhatunk egy kis vajat a közepébe, hogy még krémesebb legyen, de a lecsó szaftjából úgyis magába szív valamennyit. Kanalazunk rá a paprikás raguból, és megszórjuk a bacon csipsszel. Ha valaki kevesli a húst, tehet a lecsóba kolbászt is, de szerintem pont ezek az egyszerű ízek teszik ilyen könnyed vacsorává ezt a fogást. Az ősz és a nyár igazi találkozása.

 

 

Címkék: ősz comfort food
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://libazsur.blog.hu/api/trackback/id/tr948059216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
http://libazsur.blog.hu/